Kollektief Rampenplan

Castor Transport Gorleben

Tegen het eind van het jaar wordt het onrustig in het anders zo vredige Wendland (Noord-Duitsland). Nou broeit daar altijd wel wat, maar dat komt doordat bij Gorleben radioaktief afval wordt opgeslagen.

Het atoomafval is afkomstig van Duitse kerncentrales dat in het Franse La Hague is opgewerkt. Omdat Duitsland het afval moet terugnemen, komt er (bijna) ieder jaar rond eind november een trein vol radioactief vuilnis aan. In de toekomst komt dit transport uit het Britse Sellafield.

De protesten zijn massaal. Vele tienduizenden mensen komen naar het Wendland of staan ergens langs de route van de trein. Er zijn grote demonstraties, zoals de traditionele sit-in blokkade. Radio Freies Wendland houdt iedereen op de hoogte. Ook de reguliere media besteedt ruim aandacht aan het transport.

Op onverklaarbare wijze raken alle toegangswegen tot het gebied versperd. Trekkers met bandenpech, een oplegger die zijn lading verliest op een smal bruggetje, een bierauto die ineens niet meer voor- of achteruit kan op de kruising waar straks het transport over moet. Op het spoor gebeuren ook al van die rare dingen. Baanvakken die ineens onbegaanbaar zijn, een pyramide midden op het spoor die voor meer dan 15 uur oponthoudt zorgt... In het Wendland kijkt niemand meer ergens van op.

Al met al loopt het transport dagen vertraging op. Je zou er hongerig van worden! Gelukkig zijn er volop aktiekeukens uit allerlei landen aanwezig met lekker biologisch eten voor iedereen die z'n buik vol heeft van die atoomtroep. Tijdens het laatste castortransport heeft Rampenplan gekookt voor ongeveer 3500 mensen.

top